645

Maak kennis met de organisatie van de strandrit voor Friese paarden

Linda de Jong

Het 'Brein' achter deze fantastische rit ‚Äč

Mijn naam is Linda, de initiatief nemer van de rit. Ik zorg ervoor dat alle logistieke zaken voor de rit op orde zijn, variërend van tent tot mobiele toiletten tot strandwachten. Verder houd ik mij bezig met de PR, financiën, administratie, website, inkoop en de sponsoring en heb ik de algehele leiding.

Simone & Peter Oudshoorn
Manege Noot

Logistieke zaken en verhuur boxen

Wij zijn Peter en Simone Oudshoorn van manege Noot gevestigd in Callantsoog, vlakbij strandslag Drooghe Weert. Het strand en duingebied is onze achtertuin en dus kennen wij dit gebied als onze broekzak. Met onze manegepaarden organiseren wij al jaren groepsritten te paard over het strand. Vanaf de eerste mega Friese strandrit is Peter vanuit manege Noot betrokken bij de organisatie. Simone neemt dit stokje nu van hem over. Wij houden ons deze editie bezig met logistieke zaken als vergunningen, contacten met lokale ondernemers, het treffen van parkeervoorzieningen en het coördineren van de terrein-vrijwilligers op de dag zelf.
Ook kunt u bij ons boxen huren voor de overnachting van uw paard(en).

Het ontstaan van de Friese strandrit

Marleen Rebel en Linda de Jong in 2009

Mijn naam is Linda de Jong.
Eigenlijk ben ik samen met een vriendin van me (Marleen Rebel) een beetje de bedenker van dit evenement.
Het idee ontstond in 2009, nadat we onze Friese paarden hadden gereden en we na zaten te praten in de keuken met een kop thee. Het leek ons fantastisch om namens Fokvereniging het Friesche Paard MN met een grote groep Friese paarden het strand op te gaan voor een mooie strandrit. Ons streven was om minimaal 15 paarden bij elkaar te krijgen voor deze rit. We hadden ons voorgenomen om onder de 15 deelnemers de rit niet door te laten gaan. Binnen korte tijd hadden we ons deelnemersaantal van 15 bereikt, de rit zou definitief door gaan!!
We zijn op zoek gegaan naar een geschikte locatie. Na enig speurwerk kwamen we in Callantsoog terecht, een groot parkeerterrein aan de Callantsoogervaart, dicht bij het strand. Vervolgens kwamen we in contact met Peter Oudshoorn van Manege Noot in Callantsoog. Peter organiseerde zelf vanuit zijn manege ook strandritten. Peter was meteen reuze enthousiast over ons idee waarop een samenwerking met manege Noot tot stand kwam. Zo heeft Peter namens zijn manege direct de vergunning aangevraagd om deze rit mogelijk te kunnen maken.

Een punt waar Marleen en ik niet aan hadden gedacht was dat we geen maximaal aantal deelnemers hadden vast gesteld maar wel een uiterste inschrijfdatum. Tegen alle verwachting in bleven de inschrijvingen maar binnen stromen. Op een gegeven moment hadden we ruim tweehonderd inschrijvingen en de deelnemers bleven zich maar aanmelden. Het was niet zomaar een strandritje, met zoveel deelnemers werd het een groot evenement waar organisatorisch voor ons heel wat bij kwam kijken! Zo zijn er bijvoorbeeld tijdens het evenement alleen al 70 vrijwilligers actief om de hele rit vlekkeloos te laten verlopen.
Tijdens de eerste strandrit van 2010 zijn we uiteindelijk met een ongekend aantal van 329!! ruiters het strand op gegaan voor een fantastische rit. Niet alleen de paardenliefhebbers hadden oog voor ons evenement, ook vanuit de media werd het breeduit opgepakt in zowel kranten als de radio en televisie.

3 jaar later, in 2013, hebben we ervoor gekozen om als een zelfstandige organisatie de mega strandrit een vervolg te geven. Helaas moest Marleen stoppen met de organisatie vanwege privé omstandigheden. Ria en Katja hebben het stokje van haar overgenomen. Ria heeft de financiën op zich genomen en Katja richtte onze Facebook pagina op. Door de vele aanmeldingen dat jaar hebben we een maximum aantal deelnemers moeten zetten op 400 ruiters in verband met de beperkte parkeer gelegenheid. Niet alleen deelnemers vanuit Nederland maar ook deelnemers vanuit Duitsland hadden zich aangemeld om mee te rijden met de strandrit.
Ondertussen werd onze Facebook pagina steeds groter en gingen de filmpjes via Facebook en You Tube de hele wereld over. We hebben dan ook enorm veel leuke reacties ontvangen van de meest uiteen lopende landen variërend van Hawaii tot Rusland. Een groot geluk dat Katja 6 talen spreekt.

Op veler verzoek hebben we in 2016 weer een strandrit georganiseerd. Binnen 10 dagen hadden we al 400 aanmeldingen en een reservelijst van wel 300 ruiters! En niet alleen deelnemers vanuit Nederland, maar ook vanuit Amerika, Canada, Zwitserland, Duitsland en België hadden zich deelnemers aangemeld. Hoe gaaf is dat!

Inmiddels staat de 5e editie van de mega strandrit voor de deur. Omdat het evenement in omvang maar blijft groeien heeft Mieke zich nu ook aangesloten bij de organisatie. Zij zal deze editie de administratie, website en inkoop gedeeltelijk op zich nemen.

14 oktober 2023
komt eraan, ons team is er klaar voor en we hebben er zin in!

Volg ons op social media voor de laatste nieuwtjes en de leukste foto's!

Organisatie Friese strandrit 2023
friesestrandrit@outlook.com